Az autó állapotának ellenőrzése indulás előtt télen különösen fontos. Bár a plusautorent.hu oldalán megtalálható járművek rendszeresen szervizelve vannak, nem árt az óvatosság. Hibák sajnos bármikor jelentkezhetnek nagy odafigyelés mellett is. Ha pedig a hőmérséklet fagypont alá esik, akkor tényleg csak úgy szabad belevágnunk az útba, ha meggyőződtünk arról, hogy a gépkocsival minden rendben van.

Amikor vezetni tanultunk, akkor a vizsga kötelező része volt az, hogy indulás előtt ellenőrizzük az autó állapotát. Ha ritkán vezetünk, akkor ezt bizony érdemes felelevenítenünk, mielőtt újra a volán mögé ülnénk.

  1. Hatósági jelzések (rendszámtáblák)

Először is azt kell ellenőriznünk, hogy megvan-e mindkét rendszámtábla az autón, majd meg kell állapítanunk, hogy megfelelően vannak-e rögzítve, és hogy jól olvashatóak-e. Ha szükséges, tegyük őket rendbe.

  1. Gumiabroncsok

Meg kell néznünk, hogy megfelelő-e a levegőnyomás, és hogy látunk-e valamilyen sérülést, esetleg szennyeződést (olaj, zsírfolt), amit indulás előtt célszerű eltávolítanunk, és fontos az is, hogy megfelelő mélységű-e a bordázat. Kötelező: téli gumik fent, hólánc a csomagtartóban.

  1. Kormány

Nyissuk ki az ajtót, álljunk a kocsi mellé, úgy hogy a jobb kezünkkel megfogjuk a kormányt, és oldalra hajolva figyeljük a kereket. A kormánykereket jobbra-balra mozgatva nézzük meg, hogy mekkora elmozdulást tudunk tenni a kormánnyal a kerék elmozdulása nélkül.

  1. Világító- és fényjelző berendezések

Ellenőrizzük a helyzetlámpákat, a tompított- és a távolsági fényszórót, a tolatólámpákat, a féklámpákat és az irányjelzők működését. Vegyük figyelembe a műszerfal jelzéseit is.

  1. Fékberendezések

A fékberendezések állapotát a napi első elindulás előtt mindig ellenőrizni kell. Ez a jármű álló helyzetében a pedál benyomásával történjen. Ezt követően pedig ne feledkezzünk meg a kézifékről sem.

  1. Ablaktörlő- és mosó

Télen többféle szennyeződés is kerülhet az ablakunkra és a csapadék is jellemző, ezért nagy az esélye annak, hogy szükségünk lesz az ablaktörlők és az ablakmosó használatára. Mielőtt elindulnánk, ellenőrizzük, hogy megfelelően működnek-e.

  1. Szellőző- fűtőberendezés

Az ablakra lecsapódó pára és a hideg idő miatt létfontosságú, hogy tudjuk használni a fűtőberendezést az út során.

+1 Ha hosszabb útra indulunk, öltözzünk rétegesen, és legyen nálunk takaró, innivaló és élelem is.