Sokak számára jelent könnyebbséget, hogy már nem kell tartani a csúszós utaktól és a lefagyott szélvédőtől, de nem szabad elfelejteni, hogy a tavasznak is megvannak a jellegzetes veszélyei. Egy pillanatra sem szabad hagyni, hogy lankadjon a figyelmünk. Sőt, a járvány ideje alatt még feszültebben indulhatunk útnak, mint azt egyébként tennénk, ezért fontos emlékeztetnünk magunkat arra, hogy mennyi mindenre kell odafigyelnünk ilyenkor is vezetés közben.

1. Ellenőrizzük az autó állapotát

A bérautóknál ugyan az autókölcsönző feladata a jármű karbantartása, azért nem árt, ha bérlőként is rákérdezünk arra, hogy valóban felkészítették-e már a kikölcsönözni kívánt járművet a tavaszra. Amik ilyenkor szükségesek:

– Gumicsere: téliről nyárira
– A klíma kitisztíttatása
– Nyári szélvédőmosó folyadék vásárlása és feltöltése
– Légnyomás-ellenőrzés
– Kárpittisztítás (ez a vírusos időszak alatt kiemelten fontos)

2. Kerüljük ki a kátyúkat

A fagyos és változékony időjárás miatt több új kátyú is keletkezett az utakon. Bár ezeket lehetőségeikhez mérten folyamatosan javítják, nem árt résen lennünk. Ha belehajtunk egy méretes lyukba, akkor sérülhet a gumiabroncs, a karosszéria, sőt, akár balesetet is bekövetkezhet. Jelentős kár esetén mindenképp hívjunk rendőrt, mert előfordulhat, hogy a közútkezelő kérni fogja a rendőri határozatot.

3. Számítsunk mások figyelmetlenségére és a vadállatokra

Tavasszal a rutintalanabb sofőrök is – akik télen a csúszós utak miatt inkább otthon maradtak vagy a tömegközlekedést választották – újra megjelennek az utakon. Ők bizonyos helyzetekben lassabban és rosszul reagálhatnak. Nagyobb eséllyel kerüljük el az esetleges balesetet, ha számítunk az ő jelenlétükre és fokozott figyelemmel közlekedünk. Legyünk türelmesek, és elnézőek, ha lehet. Ne felejtsük el, hogy a jó idő a vadállatokat is előcsalja, ezért, ha erdős terület mellett haladunk, és még tábla is jelzi, lassítsunk és legyünk nagyon figyelmesek. A nagyobb testű állatok komoly sérülést okozhatnak a járműben.

+1 Nézzük meg az időjárás előrejelzést

Az érkező frontok befolyásolhatják a hangulatunkat, fejfájást okozhatnak, az egészségügyi állapotunk pedig hatással van a koncentrációképességünkre. Ezért ajánlott előre felkészülnünk a fronthatásokra, legyen nálunk fájdalomcsillapító és vigyünk be sok folyadékot a szervezetünkbe. Ha tudjuk, hogy különösen rosszul reagálunk az időjárás-változásra, akkor inkább ne induljunk útnak. Szintén hasznos lehet, ha tudjuk, hogy vihar, eső vagy jégeső várható.