Decembertől ismét olyan veszélyekre kell felkészülnünk, mielőtt útnak indulnánk, amelyekre ősszel még nem igazán kellett számítanunk. Az első és legfontosabb, hogy járművünk megfelelő műszaki állapotban legyen. Ha a plusautorent.hu oldaláról bérlünk autót, akkor ez számunkra garantált. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne lehetnének váratlan helyzetek, amelyeknél mi a reakciónk is befolyásoló tényező.

Számítsunk ködre

Amennyiben hajnalban vagy estefele indulunk útnak, esetenként kalkulálnunk kell a ködös idővel. A városból kiérve ne felejtsük el felkapcsolni a ködlámpát, és azonnal kapcsoljuk is le, ha ködmentes útszakaszra érünk, ahol már nincs rá szükség. Olyan sebességgel haladjunk, hogy biztosan meg tudjunk állni, ha szükséges.

Lehetnek csúszós útszakaszok

A féktávolságot jelentősen megnövelheti a csúszós út, ezért, ha lehet, kerüljük el a hirtelen fékezést, ne tegyünk hirtelen irányváltásokat, és ne száguldozzunk. Időnként előfordulhat, hogy a megengedett maximális sebességnél lassabban kell haladnunk ahhoz, hogy biztonságosan meg tudjuk tenni a ránk váró kilométereket. Ha kocsink megcsúszik, ne tapossunk erősebben a fékre, hanem engedjük fel, és csak azután kezdjünk el óvatosan fékezni, ha már újra egyenesbe állt az autó.

Többféle csapadék is eshet

Eső, ónos eső, havas eső és hó is hullhat a hidegebb napokon. Indulás előtt érdemes tájékozódnunk az aktuális időjárásról, nézzük meg a radarképet, és rossz idő esetén csak akkor üljünk autóba, ha feltétlen szükséges. A csapadék amellett, hogy csúszóssá teheti az utakat, a látást is megnehezíti. Ilyenkor is nagyon fontos a megfelelő sebesség megválasztása, a nagyobb követési távolság megtartása és a figyelmes vezetés. Ha nincs napsütés, városon belül is szükség lehet a lámpák használatára, hogy biztosan láthatóak legyünk mások számára, és idejében észrevehessenek minket.

Figyelnünk kell a többi közlekedőre is

Lehetnek olyan szituációk, amikor más sofőrök, motorosok, kerékpárosok, vagy épp gyalogosok nehezítik meg a dolgunkat. Fokozott figyelemmel kell lennünk rájuk is, mert nem csak mi hibázhatunk, hanem ők is, és olyankor is meg kell próbálnunk elkerülni a balesetet. A zebrák környékén fokozottan, de az utcák bármely részén számítanunk kell emberekre, akiket időnként nehezebb lehet észrevenni a rosszabb látási viszonyok és a sötét ruházat miatt.

Pakoljunk be néhány dolgot

Ha hosszabb útra indulunk, akkor fel kell készülnünk arra is, hogy például egy baleset vagy egyéb probléma miatt akár órákra várakozásra kényszerülünk. Ezért nagyon fontos, hogy legyen az autóban ivóvíz, meleg takaró, zseblámpa, láthatósági mellény, és tartsunk feltöltve mobiltelefonunkat.