Minden évszaknak megvannak a maga veszélyei, különösen igaz ez az őszre is. De ha kellően felkészülünk, és mindenre odafigyelünk, akkor valószínűleg szerencsés utat tudhatunk majd magunk mögött. Ne csak magunkra vigyázzunk, hanem utastársainkra és a közlekedés többi szereplőjére is, sofőrökre, motorosokra, kerékpárosokra, gyalogosokra, és persze az útra tévedő állatokra is.

  1. Az autó állapota

Nagyon fontos, hogy a jármű, amivel megtesszük a kilométereket, az jó műszaki állapotban legyen. Indulás előtt ellenőrizzük a világítóberendezéseket, az olajszintet, és a gumiabroncsokat. A szakemberek javaslata szerint, ha az átlaghőmérséklet 7 fok alá csökken, és ez várhatóan tartósan így is marad, akkor mindenképpen ajánlott a nyári gumikat télire cserélni. Az autókölcsönzők esetében ez a cég feladata, a plusautorent.hu bérelhető gépkocsijain mindig az évszaknak megfelelő gumikat fogunk találni, emellett az autók rendszeresen szervizelve és takarítva vannak, hogy a lehető legbiztonságosabb és komfortos legyen velük a közlekedés.

  1. Világítás

Ősszel nagyobb eséllyel fordulhat elő, hogy sötétben indulunk útnak, vagy szürkület után érünk csak haza. Ne feledkezzünk meg arról, hogy akár a városon belül is szükségünk lehet a lámpák felkapcsolására, hogy jobban lássunk, és minket is idejében észleljenek. Ködös útszakasz esetén mindenképp használjuk a ködlámpákat is, de ügyeljünk arra, hogy amikor már biztosan nincs rájuk szükség, kapcsoljuk le őket, mert köd hiányában zavaró lehet a ködlámpánk fénye a többi sofőr számára.

  1. Követési távolság

Akár köd van, akár nem, tartsunk nagyobb követési távolságot. Az eső, a lehullott falevelek, a sár, esetleg a jég, mind-mind növelhetik a féktávolságot, nekünk pedig fel kell készülnünk arra, hogy bármikor fékezésre kényszerülhetünk. Legyünk türelmesek, és mindig a helyzetnek megfelelően válasszuk meg a sebességünket!

+1 Vigyázzunk egymásra

Az utakon nem csak autósokkal találkozhatunk, hanem akár világítás nélkül közlekedő kerékpárosokkal is. Ősszel különösen nehéz lehet őket észrevennünk, ezért fokozott figyelemmel kell lennünk, és számítanunk kell a jelenlétükre. A gyalogosok esetében is előfordulhat, hogy nem mindig a látási viszonyoknak megfelelően közlekednek, legyünk rájuk is tekintettel, lassan közelítsük meg a zebrákat. Törekedjünk arra, hogy mindenki épségben hazaérjen!