Vannak helyzetek, amikor az autókölcsönzés plusz kiadást jelent. Például, amikor elromlik az autónk, és bent kell hagynunk a szervizben, de az életvitelünk miatt muszáj a javítás idejére kibérelnünk egy másik járművet. De, ha nincs saját gépkocsink, vagy ritkán van rá szükségünk, akkor, ha belegondolunk, az autóbérléssel hosszútávon bizony spórolhatunk is.

Ha nem használjuk rendszeresen az autónkat, akkor érdemes készítenünk egy kalkulációt, és kiszámolnunk, hogy mennyit költünk egy évben a járműre. Írjuk fel az alábbi tételeket, melléjük garantált vagy várható kiadást, és adjuk össze őket. Meglepően nagy szám fog kijönni. És ezek a költségek akkor is felmerülnek, ha évente csak néhány alkalommal indulunk útnak a kocsival.

  1. Kötelező biztosítás, casco
    2. Súlyadó, gépjárműadó
    3. Szervizdíj
    4. Gumiabroncsok
    5. Garázsbérlés vagy a parkoló díja (ha nincs saját helyünk)

Ezekkel minden évben számolnunk kell, függetlenül attól, hogy hányszor ülünk autóba. És minél kisebb az a szám, ami a kocsi használatát jelzi, annál magasabb összeg jut egy-egy autóval való utazásra.

Mindezek mellett jó, ha gondolunk arra is, hogy előbb-utóbb a kocsi megöregszik, ezért valószínűleg szeretnénk eladni. Ekkor pedig már csak a töredékét fogja érni járművünk. Ha pedig másikat vásárolunk, akkor olyan kiadásokkal is terveznünk kell ismét, mint az átírási díj vagy az eredetvizsga. Ráadásul, ha használt gépkocsi mellett döntünk, akkor nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy manapság nagyon nehéz valóban jó állapotú autókat találni a piacon, így nagy esély van rá, hogy a vételáron felül még sokat kell költenünk majd a járműre.

Ezért, ha csak ritkán van feltétlenül szükségünk négykerekűre és Budapesten élünk, akkor érdemes lehet megfontolnunk városon belül a tömegközlekedés használatát. Munkahelyre bejárni például ideális megoldás lehet, hiszen olcsóbb és valószínűleg gyorsabb is. És attól, hogy az év nagy részében BKV-zunk, még nem kell lemondanunk a vezetés élményéről és az autózás kényelméről sem.

Ha szükségét látjuk, mert például hosszabb útra indulunk többedmagunkkal és csomagokkal, akkor kedvező áron tudunk autót bérelni. Pont annyi napra, ameddig tényleg elengedhetetlen vagy ameddig okosabb döntésnek bizonyul egy gépkocsi használata.

A plusautorent.hu oldalán már napi 2800 Ft-os áron is találunk kikölcsönözhető autót, és nincsenek átverések vagy rejtett költségek. Az autókölcsönző 24 órás periódusokban számolja a díjat, tehát más kölcsönzőkhöz képest, így akár 1 teljes napi díjat is megspórolhatunk. Emellett pedig olyan kedvezmény is elérhető, mint az ingyenes házhoz szállítás. Érdemes jól választanunk, és kevesebbet költenünk.