Az autóbérlés Magyarországon is egyre elterjedtebb, hiszen számos előnnyel jár. Egy kölcsönautóra szükségünk lehet olyankor, amikor nincs saját gépkocsink, de nem szeretnénk tömegközlekedéssel vagy taxival utazni, és olyankor is, amikor van saját járművünk, de az épp a szervizben parkol. Mindkét esetben plusz pont, ha számíthatunk egy megbízható autókölcsönzőre.

Pontosan milyen esetekben jöhet jól egy bérautó?

– Ha nincs autónk, de olyan helyre kell elutaznunk, ahova a vonat csak lassan, a taxi pedig túl drágán vinne el minket.
– Ha a saját négykerekűnk túl kicsi, de szeretnénk elmenni a családdal vagy a barátokkal kirándulni, esetleg nyaralni.
– Ha szeretnénk gépkocsit vásárolni, és előtte szívesen kipróbálnánk és tesztelnénk az adott típust néhány napon keresztül.
– Ha járművünk váratlanul meghibásodott, és információink szerint hosszabb ideig a szerelőnél lesz.

Budapesten viszonylag jó a tömegközeledés, legalábbis, ha épp nincsenek késések, akkor gyorsan eljuthatunk egyik helyről a másikra. Ezért valószínűleg csak ritkán van szükségünk a nagyvárosban autóra, és ha csak néhanapján használnánk egy saját gépkocsit, akkor bizony nem is érné meg fenntartani. Márpedig Pesten a rendszeres dugók és a kevés parkolóhely miatt sokan tényleg inkább trolival, villamossal vagy metróval közlekednek. Ilyen esetben pedig felesleges fizetnünk a saját autó költségeit (átírási díj, biztosítás, súly- és gépjárműadó, szervizdíj, új alkatrészek-, gumiabroncsok- és autómosás költsége, stb.), sokkal jobban megéri 1-1 alkalomra autót kölcsönözni.

Ha például kicsi, városi autóra van szükségünk, amellyel könnyű parkolni és keveset fogyaszt, akkor kérhetünk egy Suzuki Swift-et vagy egy Renault Clio-t. Viszont, ha több fős utazást szervezünk, ahol helyet kell biztosítanunk a bőröndöknek is, akkor a 6 személyes Opel Vivaro vagy a 7 személyes Renault Escape lesz az ideális választás. Ha pedig olyan helyre megyünk, ahol számít a megjelenés is, akkor egy Skoda Fabia vagy egy Opel Vectra lehet a megfelelő számunkra. Tehát a különböző helyzetekhez nem kell három-négy járművet fenntartanunk, sőt, igazából egyet sem, elegendő időnként kibérelnünk egy olyan gépkocsit, ami épp tökéletesen megfelel elvárásainknak.

További érv az autókölcsönzés mellett, hogy cégként például elkönyvelhető a bérlés teljes költsége. Jó, ha tudjuk, hogy a bérlőnek nincs tőkekihelyezése a gépjárműbe, így a gépkocsi nem kerül be a főkönyvébe. Sokat jelenthet, hogy bérlőként előre kiszámolható kiadásaink vannak, és ha a jármű meghibásodik, akkor nem nekünk kell megjavíttatnunk, hiszen a szervizelés az autókölcsönző feladata. Ezen felül, ha nem rendelkezünk saját gépkocsival, hanem inkább bérlünk egyet, amikor szükségünk van rá, akkor nem terhel minket a használt gépkocsik értékesítésének a kockázata sem. Sőt, környezetvédelmi szempontból is előnyösebb, ha az autóbérlés mellett tesszük le a voksunkat, és nem támogatjuk feleslegesen az autógyártást és a vele járó környezetszennyezést.