A gépkocsi egy olyan használati eszköz, amelyre nem elegendő egyetlen alkalommal kifizetni egy nagyobb összeget, hanem folyamatosan költenünk kell rá, akkor is, ha ritkán indulunk vele útnak. Ezért mielőtt autót vásárolnánk, mindenképp ajánlott mérlegelnünk, hogy azzal járunk-e jobban, vagy kényelmesebb és gazdaságosabb-e számunkra a bérlés.

Gondoljuk át, hogy milyen költségekkel kell kalkulálnunk, ha például megveszünk egy használt személyautót. Ez esetben például a kialkudott ár kedvező lehet, ám minden esély megvan rá, hogy tíz- vagy százezreket hagyunk hamarosan a szerelőnél. Napjainkban nagyon nehéz igazán jó állapotú használt autóra találni a piacon, különösen akkor, ha nem szeretnénk túl sokat szánni rá.

Bár szinte minden hirdetésben fellelhető a „hölgy tulajdonostól”, a „nem dohányzó” vagy a „rendszeresen szervizelt” felirat, ez a legtöbb esetben ezek nem tükrözik a valóságot. Valamint, ha átnézetjük szerelővel az autót, akkor hamar rejtett rozsdafoltokra, kicserélt és újrafényezett autóelemekre és egyéb alkatrészekre bukkanhatunk, és valószínűleg egy gumiabroncscsere is erősen javasolt lesz majd. Hiszen miért adnák jó gumival a használt kocsit, ha azon is kereshetnek még?

Ami viszont mindenkit érint, függetlenül a megvásárolt jármű állapotától: eredetiség vizsgálat, átírás, új forgalmi, új törzskönyv, kötelező biztosítás kötés, súlyadó, műszaki vizsga. Továbbá költeni fogunk még elsősegély dobozra, és rendszeresen szükség lesz ablakmosó folyadékra, motorolajra, esetleg egyéb tisztítószerekre és eszközökre, autómosásra, stb.

Amennyiben járművünket csak ritkán használnánk, nem biztos, hogy érdemes lenne fenntartanunk, hiszen a felsorolt kiadások jelentős része akkor is fennáll, ha nem vezetünk minden nap, csak mondjuk havonta 1-2 alkalommal.

Javasolt tehát kiszámolnunk, hogy várhatóan mennyit kellene autóbérlésre költenünk, ha mindig csak akkor kölcsönöznénk autót, amikor épp szükségünk lenne rá.

A plusautorent.hu oldalán könnyedén megtalálhatjuk az autóbérlés árait. A legolcsóbb autó például 2 nap esetében napi 4000 Ft-ba kerül, de ha legalább 30 napra lenne rá szükségünk, akkor a napi díj már csak 2800 Ft. És ezeken felül nem szükséges számolnunk azokkal az extra kiadásokkal, amelyek kizárólag a saját gépkocsi tulajdonnal járnak. Tankolnunk természetesen kell, esetleg pályamatricát vagy parkolójegyet vennünk, de nincs semmilyen más váratlan vagy állandó költség.

Az autókölcsönzőben lévő autók ráadásul rendszeresen szervizeltek és kívül-belül karbantartják őket, így a közlekedés kényelmes és biztonságos lesz. A kiválasztott autót pedig pár perc alatt megrendelhetjük telefonon (+36 30 9488 730), és kérhetjük házhoz is, ami, ha a kölcsönző telephelyének közelében lakunk, akár ingyenes is lehet.