A közösségi médiának köszönhetően egyre nagyobb figyelmet kap a környezetvédelem fontossága. Vannak, akik például az eldobható műanyagzacskók vagy az egyszer használatos műanyageszközök ellen kampányolnak és egyre elterjedtebbek az újrahasznosítható termékek. Környezetünkért mindezek mellett akár autóbérléssel is tehetünk.

Az országban több millióan közlekednek személyautóval, és – valószínűleg főként a magas áraknak köszönhetően – még nagyon kevesen használják az elektromos autókat. Pedig rendkívül fontos lenne, hogy a közlekedés terén is fejlődjünk, és egyre kevesebb üzemanyagot használjunk el, hogy megóvhassuk a környezetünket.

Ha kevesebb benzines jármű lenne az utakon, azzal csökkenne az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mennyisége. Ehhez az kellene például, hogy a kisebb távokat ne gépkocsival, hanem gyalogosan, kerékpárral, rollerrel, vagy tömegközlekedéssel tegyük meg.

Persze a hosszabb utakon kívül is vannak olyan esetek, amikor elengedhetetlen a járműhasználat. Ám, ha olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy csak ritkán van szükségünk négykerekűre, akkor ajánlott megfontolnunk azt, hogy feltétlen fontos-e, hogy hetekig, esetleg hónapokig bent álljon egy autó a garázsunkban.

Az autóvásárlással és fenntartásával szemben az autóbérlés sokszor költséghatékonyabb, és a környezetünkért is tehetünk vele. Ha el tudnánk érni azt, hogy kevesebb embernek legyen saját autója, és népszerűbbé tudnánk tenni az egyéb közeledési formák mellett többek között az autókölcsönzést is, akkor nem csak a városi dugók mennyisége csökkenne, hanem a város levegője is tisztábbá válna. Továbbá a folyamat következtében az autógyáraknak kevesebb gépkocsit kellene gyártaniuk, és még nagyobb mértékben tudna csökkenni a környezetszennyezés.

Ez elsőre egy naiv álomnak tűnhet, de ha csak néhányan megtesszük az első lépéseket és példát mutatunk embertársainknak, akkor a közösségi média erejével sokak figyelmét felkelthetjük és ösztönözhetjük őket.

És még a bérautó használata közben is törekedetünk a környezetkímélőbb vezetésre, például:

– Lehetőség szerint kerüljük a rövid ideig tartó utakat, mert hideg motor esetén magasabb az üzemanyag-fogyasztás és a széndioxid kibocsátás.
– Tartsunk egyenletes tempót, ne tapossunk hirtelen a gázba, és kerüljük a felesleges fékezéseket is.
– Ha lejtőn gurulunk, akkor ne nyomjuk feleslegesen a gázpedált.
– Figyeljünk a megfelelő guminyomásra, mert az is befolyásolja az autó fogyasztását.
– Ha nincs rá szükségünk, akkor ne hagyjunk fent a jármű tetején üresen a csomagtartót.
– Ha lehet, ne egyedül utazzunk, hanem ajánljuk fel másoknak a szabad helyeket, ha egy irányba tartunk, így nem kell például 3 embernek 3 autóval eljutnia ugyanarra a helyre.